Fjorårets finalisters beste tips til forskningsprosessen

24.02.2021

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne når man jobber med forskningsprosjekter som i Holbergprisen i skolen. Vi har pratet med fjorårets finalister for å høre deres beste tips og råd.

Bruk nok tid

Helene Randem Lunde fikk 1. plass i Holbergprisen i skolen i 2020 med oppgaven "Hvem tror vi at vi er?". Lunde forteller at hun lærte mye om hvordan man strukturerer et større prosjekt, og jobber selvstendig. Hennes beste tips til andre som skal forske på litteratur er å gjøre gode forberedelser. “Mitt beste tips er å lese andre litterære oppgaver, som bachelor- og masteroppgaver.”  

Et annet viktig råd er å ikke stresse med å finne problemstilling med en gang. “Problemstillingen kommer underveis hvis du jobber jevnt og trutt med et tema som du stadig snevrer inn”. Hun forteller også at det er viktig å bruke nok tid til å finne riktig litteratur. “Man kan lese utdrag fra ulike bøker før man bestemmer seg for hvilke man vil jobbe med”. Hennes siste tips til andre som vil skrive oppgaver om litteratur er å ta gode notater underveis mens man leser.  

 

Kast dere ut i det

Elisa Bakken, Thelma Sundby, og Live Tveit kom på 2. plass i Holbergprisen i skolen 2020 med oppgaven "Ikke kun mellom linjene - Antisemittisme i norsk presse i årene 1938-1939".  De lærte at det kan være en fordel å jobbe sammen når man skal arbeide med en slik oppgave. “Det kan være litt krevende noen ganger, men det å ha muligheten til å diskutere, tolke og snakke sammen i en sånn prosess, og i felleskap komme frem til ting, har vært en stor styrke for oss”.  

Elisa Bakken, Thelma Sundby og Live Tveit fra Elvebakken vgs. presenterer sitt prosjekt på fagdagen 2020. Foto: Eivind Senneset
Elisa Bakken, Thelma Sundby og Live Tveit fra Elvebakken vgs. presenterer sitt prosjekt på fagdagen 2020. Foto: Eivind Senneset

De anbefaler andre som skal forske på historiske problemstillinger å se dokumentarer, høre på podkaster, og lese bøker om historiske temaer man synes er spennende, eller ikke har så mye kjennskap til. Et annet viktig tips er å ikke låse seg før man starter på oppgaven. “Vi anbefaler andre å ikke gå så strukturert inn i oppgaven, men å kaste seg ut i det og å være litt kreativ i ideprosessen.”