Holbergprisen i skolen

En nasjonal forskningskonkurranse for elever i den videregående skolen. Vi ønsker å vekke ungdommers interesse for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

Image
Søknadsfristen til Holbergprisen i skolen er 1. oktober hvert år. Foto: Thor Brødreskift
Søknadsfristen til Holbergprisen i skolen er 1. oktober. Foto: Thor Brødreskift

Hvert år inviteres landets videregående skoler til å gjennomføre et forskningsarbeid med hjelp fra etablerte forskere. Gjennom arbeidet blir elevene kjent med aktuelle temaer, vitenskapelige teorier og metoder innenfor humaniora og samfunnsvitenskapene. Elevene får kjennskap til bruk av kilder og fagbegreper, og de lærer å skrive en drøftende og argumenterende tekst. Deltagelse i Holbergprisen i skolen knyttes opp mot læreplanene i skolefagene.  

Alle innsendte bidrag blir vurdert av Holbergprisen i skolens fagjury. Finalistene blir kunngjort i midten av mai, og prisutdelingsseremonien finner sted under Holberguken i begynnelsen av juni hvert år.  De tre beste prosjektene blir premiert med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr. Finalistene blir også invitert som æresgjester til de andre arrangementene under Holberguken. 

Siste prisvinnere - Holbergprisen i skolen
2021
Elever fra Amalie Skram videregående skole vant førstepris i Holbergprisen i skolen 2021 med forskningsprosjektet "Klimasøksmålet: konflikt i den norske maktfordelingen".
2021
Elever fra Vestby videregående skole vant andrepris i Holbergprisen i skolen 2021 med prosjektet "Effekten av høytlesing".
2021
Elever fra Longyearbyen skole vant tredjepris i Holbergprisen i skolen 2021 med prosjektet "Svalbard, i skjæringspunktet mellom øst og vest".
Nyheter om skoleprisen
17.11.2021
Tidligere deltakere i Holbergprisen i skolen tar vidt forskjellige veier etter deltakelsen i Holbergprisen i skolen. For å følge tidligere deltakeres utvikling gjennomfører vi intervjuer med noen av de tidligere deltakerne. I dag har vi pratet med Kanwarjot Kaur om Holbergprisen i skolen, og om hva hun har gjort siden deltakelsen.
27.10.2021
Årets lærerseminar går av stabelen 3. og 4. november på Hotel Terminus i Bergen, og er åpent for alle lærere som deltar i Holbergprisen i skolen. I år vil fokuset være på muligheter og utfordringer ved internettforskning, med særlig fokus på bruk av kvantitative metoder.