Finalister til Holbergprisen i skolen 2016

11.05.2016

I alt 12 skoler deltok og 36 prosjekter ble levert inn til Holbergprisen i skolen 2016. Fagjuryen har nå funnet frem til tre finalister. Gratulerer til Randaberg videregående skole, Stavanger katedralskole og Fredrik II videregående skole!

Fagjuryen møttes 11. mai og kom frem til følgende finalister (i alfabetisk rekkefølge):

Vinnerprosjektene mottar pengepremier på henholdsvis 15 000 kr, 10 000 kr og 5 000 kr, og elevene får også invitasjon til å delta på den høytidelige overrekkelsen av Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Det blir også arrangert en egen fagdag for elevene tirsdag 7. juni under Holberguken. Finalistene må vente til onsdag 8. juni før de får vite hvilken plass de kommer på i konkurransen. Kunngjøringen finner sted på Ludvig Holbergs gamle skole, Katedralskolen i Bergen, kl. 10.30. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Holbergprisvinner Stephen Greenblatt vil være til stede og stå for selve prisoverrekkelsen.

Lærerstipendet 2016

Mottageren av lærerprisen på kr 15.000 er Linda Romøren fra Randaberg videregående skole. Hun mottar prisen for sin rapport «Fra mythos til logos» om hvordan hennes elever har jobbet med konkurransen. Mottageren av lærerprisen blir også invitert som gjest til Holberguken i Bergen.

Fagjuryen vil benytte anledningen vil å takke alle elevene og lærerne som har deltatt i årets konkurranse og berømme den store innsatsen som er lagt ned i prosjektene. De ønsker også å fremheve oppgavenes store metodiske variasjon. Elevene har vært flinke til å gå inn i problemstillinger på et høyt samfunnsnivå. De har vært særdeles gode til å gå inn i hverdagssituasjoner som ellers ofte blir oversett, sier fagjuryen. Elevene har et godt forskerblikk! Videre påpeker juryen at lærerne som har jobbet sammen med elevene har bygd opp et godt læringsmiljø rundt elevene som gir rom for forskning. Lærerne har vært flinke til å spille på elevenes styrker og få fram portensialet i dem. Juryen er imponert!

Fagjuryen

Fagjuryen for Holbergprisen i skolen er satt sammen av fagpersoner fra norske universiteter og høgskoler. I tillegg finnes alltid en lærerrepresentant i juryen.

Fagjuryen i 2016 har bestått av juryleder Øystein Sæbø, professor ved Institutt for informasjonssystemer ved UiA, Aksel Tjora, professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU, Jill Walker Rettberg, professor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, UiB og Kari Ingebrigtsen, lektor ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.