Forskningsdagene 2010

13.08.2010

Holbergprisen i skolen på Forskningsdagene 2010
Karianne Aker Haarklau, Silje Natlandsmyr og Marthe Kirkesæther Brun fra Fana Gymnas utenfor Bergen vant Holbergprisen i skolen 2009 med et prosjekt som undersøkte om filmatiseringer av romaner førte til at disse bøkenen ble mer lest. Sammen med Lars Rune Waage fra Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen  deltok de på Holbergprisen i skolens stasjon under Forskningsdagene 2010. Foto: Barbara Wendelbo

"Forskningsdagene 2010 fant sted 24.-25. september, og Holbergprisen i skolen deltok med stasjonen "Filmatisering av romaner". Hvor mange bøker leser du i løpet av et år? Hvor mye spiller du i løpet av en uke? Finnes det forskjeller mellom gutter og jenters medievaner?

Alle som kom innom stasjonen fikk svare på spørsmål om hvor ofte de så film, leste bok eller spilte dataspill - og svarene ble alle med å bygge opp ved hjelp av legoklosser. Slik ble statistikken veldig godt synlig i løpet av dagen. Fredagen fikk sjetteklassingene svare, og om lørdagen fikk både barn og voksne svare. Det viste seg nok at det er større forkjeller mellom generasjonene enn det er mellom kjønnene. Både jentene og guttene blant sjetteklassingene leste mye bøker og så mye film, og de spilte noe mindre spill (pc, konsoll) enn vi kanskje hadde forventet. Blant det voksne publikum overgikk lesing av bøker både filmtitting og spill.

Dessuten spurte vi alle om hva den beste boken de noen gang hadde lest het. Her ble svarene ganske forskjellige. Publikum fikk skrive den beste boktittelen på en tavle, og det var mye Harry Potter, Ringenes herre, Twilight og Bjørn Sortlands ”Mysterie”-romaner som var gjengangere blant sjetteklassingene, mens hos det voksne publikum var det boktitler som ”Anna Karenina”,”Slaktehus - 5", ”En kort historie om nesten alt”, ”Menn som hater kvinner”, bare for å nevne noen .

Stasjonene er et samarbeid mellom Holbergprisen i skolen og Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen

Om Forskningsdagene:

Forskningsdagene er en lansdsdekkende festival som formidler forskning på nye og spennende måter. Forskningsdagene inluderer alt fra foredrag, debatter og åpent hus til filmvisninger, forskningsstasjoner og konkurranser. Les mer.