Holbergprisen i skolen på Forskningsdagene 2008

12.08.2009

Forskningsdagene i Bergen ble arrangert 19-20 september på Festplassen. Holbergprisen i skolen deltok med stasjonen "Lykkejegerne" sammen med Institutt for filosofi og elevene som vant Holbergprisen i skolen 2007.

 Vi er blant verdens rikeste, men gjør det oss lykkeligere? Gjennom alle tider har mennesket spurt seg hva lykken er. Filmer, reklame og bøker prøver å gi oss oppskriften på lykke. Tror du lykke kan måles? Kanskje tenker gutter og jenter ulikt om lykke?

Elever fra Stavanger Katedralskole fikk 1.pris i Holbergprisen i skolen 2007 med forskning om lykke. Sammen med førstelektor Egil H. Olsvik fra filosofisk institutt var de på Forskningsdagene i Bergen med en egen "Lykkestasjon".

Skoleelevene som kom innom stasjonen fikk anledning til å gå inn "lykkeskapet" og tenke over hva som gjorde dem lykkelige. Etterpå valgte de tre lapper med stikkord før de fikk plukket ut den viktigste faktoren som ble hengt opp på i et "lykketre".

- Det mest interessante er kanskje ikkje hva de fleste valgte, sier Olsvik til HF-fakultetets journalist, men hvilket lapper som blir værende igjen. Et av alternativene var "å være mett". Slike lappar var det ingen som valgte med seg. Og to eller tre plukka med seg en lapp der det sto "hevn". Dette seier noko om de perspektiva og holdningene publikum har, mener Olsvik. De mest populære lappene var "være med venner", "familie" og "føle meg trygg".

I tillegg til stasjonen ble det også holdt et populærvitenskapelig foredrag hvor Stavanger-elevene først presentert sitt Holbergprisen i skolen-prosjektet "Lykkejegerne", etterfulgt av filosof Lars Fr. H. Svendsen som holdt et foredrag om hvorvidt lykkeforskningen kan gjøre oss lykkelige.

Deltagere på Holbergprisens i skolens stasjon under Forskningsdagene 2008Deltagere på Holbergprisens stasjon under Forskningsdagene var Karoline Skuseth,Andreas Thorsdalen, Elise Walderstrøm, Birgitte Konsgård, Erlend Stene, Egil Olsvik og Siri Breistein. Foto: Tove Breistein.