Skoleprisvinneren: Stian Hjelvin Andersen

20.09.2016

Intervju med Stian Hjelvin Andersen, en av elevene som vant Holbergprisen i skolen 2004 med forskningsprosjektet “Er OL vennskapsleker mellom nasjoner, eller en politisk arena for politiske konflikter?”

Intervju avJulia Beate Bådsvik, 2015.

Hva har du drevet med siden du vant Holbergprisen i skolen, og hva gjør du nå for tiden?

Jeg begynte på journalisthøgskolen like etter Katta (Oslo Katedralskole). Gikk der i 3 år og skrev en bok, Ekte scenehjerter, (2009) som er en portrettsamling av Norges største kvinnelige skuespillere, blant andre Wenche Foss og Lise Fjeldstad. Det var morsomt! Etterpå jobbet jeg et år som kontaktlærer på en barneskole, begynte på lektorstudiet året etter, men så fikk jeg lyst til å prøve meg som journalist igjen. Da tok jeg permisjon for å freelance og kom inn i Schibsted Forlag, hvor jeg nå jobber som redaktør. Jeg jobber mye med skjønnlitteratur for barn og ungdom samt voksen sakprosa.

Hvilke planer har du for fremtiden?

Jeg er veldig fornøyd med å jobbe i forlagsbransjen, det er en veldig fin bransje, som både er morsom og utfordrende. Jeg jobber en del med barnelitteratur, og det vekker læreren i meg, men på en annen måte. Å få folk til å lese er veldig givende, og det har jeg tenkt til å fortsette med.

Er du fortsatt interessert i fagfeltet dere forsket på?

Jeg er ikke veldig sportsinteressert, og jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det, men jeg husker det var spennende å jobbe med oppgaven. Vi gravde bakover for å se hva som hadde skjedd tidligere, hvor OL ble arrangert første gang og så videre. Nå har det dessverre vært like aktuelt igjen, men i en annen form med Sotsji-OL. Da var det ikke om du var svart eller hvit, men om du var heterofil eller homofil som ble tatt opp.

Har Holbergprisen i skolen åpnet dører for deg i søknads- eller arbeidsprosessen?

Ikke sånn konkret, men kanskje det hadde en mer styrkende og motiverende faktor. Det var jo veldig stas å skrive noe som mange leste, og at vi fikk annerkjennelse for noe vi hadde funnet ut gjennom prosjektoppgaven. Det er noe vi kan se tilbake på med stolthet, og det var veldig gøy å vinne!

Hvilke tema synes du kunne vært aktuelt i fremtidige prosjektoppgaver?

Fremmedfrykt og rasisme - i ulike former.

Har du fortsatt kontakt med noen andre som har vunnet prisen?

Ikke utover Facebook, men der blir man jo oppdatert, det er det som er så fint med sosiale medier!