Holbergdebatten 2017: Propaganda, fakta og "fake news"

25.10.2017

Det er en særdeles aktuell og relevant holbergdebatt som finner sted i Universitetsaulaen i Bergen 2. desember, med tre prominente og til dels kontroversielle paneldeltagere: John Pilger, Julian Assange og Jonathan Heawood.

Edit: Se video her: https://www.youtube.com/watch?v=LqEtKyuyngs

Er verden slik den fremstår?

Enten man kaller det propaganda, «fake news», tendens eller forvregning av fakta, er manipulasjon av informasjon et fenomen som kan ha stor betydning for hvordan ulike mennesker forstår verden. Mens politikere og medieaktører anklager hverandre for å undergrave sannheten og appellere til publikums følelser gjennom tvilsomme fremstillinger, er det ofte uklart hvilke interesser som ligger bak de narrativene vi får presentert, og det er vanskelig å avgjøre hva som er etterrettelige beskrivelser.

Problemstillingen for årets holbergdebatt er:  Ser vi en tiltagende informasjonskrig både i tradisjonelle, alternative og sosiale medier, hvor ulike stater, private aktører og mediebedrifter konkurrerer om å etablere sine respektive verdensbilder? Og hvilke konsekvenser har det i så fall for demokratiske prosesser?

For å diskutere å og andre sider at propaganda i nyhetsmedier og sosiale medier, er følgende panel satt sammen:

Paneldeltagere

Julian AssangeJulian Assange deltar via videolink. Assange er en prisbelønnet journalist og WikiLeaks' grunnlegger og sjefredaktør. Han er også programmerer, kroptograf, forfatter og aktivist. WikiLeaks ble grunnlagt i 2006 og har publisert millioner av lekkede dokumenter og flere videoer. Dette inkluderer dokumenter relatert til krigene i Irak og Afghanistan, den kontroversielle «Colleteral Murder»-videoen fra Irak, amerikansk diplomatisk korrespondanse og valgkamprelaterte e-poster fra USAs Demokratiske parti og fra Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta.

 

Jonathan HeawoodJonathan Heawood er administrerende direktør og grunnlegger av IMPRESS, det eneste pressereguleringsorganet som er anerkjent som uavhengig og effektivt under Storbritannias Royal Charter. Han har tidligere arbeidet som journalist og med menneskerettigheter i ulike sammenhenger, og han er tidligere direktør for English PEN. Heawood har skrevet om ytringsfrihet og regulering for ulike publikasjoner, inkludert The Encyclopedia of Twentieth-Century Fiction, Critical Quarterly, Journal of Media Law, Ethical Space og Communications Law.

 

John PilgerJohn Pilger er en australsk journalist, forfatter og dokumentarfilmmaker. Pilger har dekket militære, politiske og kulturelle konflikter verden rundt i mer enn 50 år, og hans kritikk av amerikansk, australsk og britisk utenrikspolitikk er tydelig reflektert i hans dokumentarer og artikler. Han var ansatt ved the Daily Mirror fra 1963 til 1986 og fast spaltist i the New Statesman mellom 1991 og 2014. Pilger har vunnet en rekke priser som journalist og filmskaper, og han er den ene av kun to personer som har vunnet den gjeveste prisen innen britisk journalistikk to ganger.

 

Program

15:00 

Velkommen ved professor Sigmund Grønmo, Styreleder, Holbergprisen.
Introduksjon av paneldeltagerne ved professor Ellen Mortensen, faglig leder, Holbergprisen

  Første del
15:15  Hovedinnlegg av Julian Assange.
15:35  Julian Assange intervjues av Ole Sandmo, Holbergprisens sekretariat.
15:50  Spørsmål fra salen og paneldiskusjon. Moderator: Ellen Mortensen.
  Annen del
16:15  Hovedinnlegg av Jonathan Heawood.
16:40  Hovedinnlegg av John Pilger.
17:05  Spørsmål fra salen og paneldiskusjon.Moderator: Ellen Mortensen.
17:25   Slutt

Debatten finner sted 2. desember 2017, kl. 15:00 - 17:25, i Universitetsaulaen i Bergen.Dørene åpner kl. 14:15. Arrangementet vil ikke direktestrømmes. Adgang er gratis, men det er et begrenset antall plasser. Ingen påmelding.

For mer informasjon, se arrangemetets Facebook-side eller  Holbergprisens kalender.