Holbergkomiteen i Wien

01.10.2014

Det er blitt en tradisjon at Holbergkomitéen holder sitt høstmøte i Wien i kontorene til tidligere komitemedlem Helga Nowotny. Her ble de 67 nominasjonene vurdert nøye og en shortlist er plukket ut til videre evaluering for Holbergprisen 2015. I løpet av de neste månedene vil det bli hentet inn rapporter fra eksterne eksperter på fagområdene til shortlist-kandidatene. Rapportene er med på å gi et bredere innblikk i kandidatenes arbeid og danner et viktig grunnlag for Holbergkomiteens endelige instilling når de møtes igjen 26.februar 2015 i London.

2. mars legger Holbergkomiteens leder Mary Jacobus frem innstillingen for styret i Holbergprisen. Holbergprisens styreleder Sigmund Grønmo kunngjør navnet på prisvinner torsdag 12.mars kl 12.00. Deretter begrunner Holbergkomiteens leder tildelingen. Det blir også en populærvitenskaplig presentasjon av prisvinners arbeid. 10.juni er det offisiell prisutdeling i Håkonshallen i Bergen. For å se bilder fra årets Holbergprisseremoni kan du se her

Holbergkomiteen

Holbergkomiteen består står av fem medlemmer som skal dekke Holbergprisens fire fagområder. Mary Jacobus er leder for Holbergkomiteen frem til juli 2015.

To nye komitemedlemmer

Møtet i Wien 19.september var det første møtet til de nye komitemedlemmene Professor Dame Hazel Genn og Björn Wittrock, som erstatter Kwame Anthony Appiah og Helga Nowotny. Dame Hazel Genn er dekan ved jusfakultetet ved University College of London og har vært ledende autoritet innenfor sine fagfelt, deriblant rettslig megling/konfliktråd og borgerrettigheter. Hazel Genn har vært medlem av British Academy siden 2002. Björn Wittrock er professor i statsvitenskap ved Uppsala Universtetet og leder for Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). Wittrock er medlem av det Kongelige Svenske Vitenskapsakademiet og Academia Europaea. Björn Wittrock var medlem av Nils Klim-komiteen 2008-2014. Björn Wittrock er professor i statsvitenskap ved Uppsala Universtetet og leder for Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). Wittrock er medlem av det Kongelige Svenske Vitenskapsakademiet og Academia Europaea.

Om Björn Wittrock

Björn Wittrock er professor i statsvitenskap ved Uppsala Universtetet og leder for Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). Wittrock er medlem av det Kongelige Svenske Vitenskapsakademiet og Academia Europaea.

Om Dame Hazel Genn

Dame Hazel Gillian Genn er professor i jus og dekan ved juridisk fakultet, University College London. Genn er en innflytelsesrik ekspert innenfor sine fagfelt, deriblant rettslig megling/konfliktråd.

Om Etan Kohlberg

Etan Kohlberg er professor emeritus i islamstudier ved Hebrew Universitetet i Jerusalem. Kohlbergs forskning har vært konsentrert rundt islamsk religiøs tenkning og litteratur i middelalderen, da med et spesielt fokus på sjiaislam. Kohlberg tok sin doktorgrad ved Oxford Universitet, og har undervist ved Hebrew Universitetet siden 1972.

Om Mary Jacobus

Mary Jacobus er litteraturviter med spesialfeltene britisk romantikk, spesielt Wordsworth, feministisk litteraturteori og kritikk, psykoanalyse og visuell kultur. Fra 2006 til 2012 var Jacobus leder for Research in the Arts, Social Social Sciences and Humanities (CRASSH) ved Cambridge Universitetet. Hun var tidligere også vært professor ved Cambridge Universitetet og Cornell Universitetet (USA).

Om Pratap Bhanu Mehta

Pratap Bhanu Mehta er leder for Center for Policy Research, New Delhi. Mehta har tidligere blant annet vært professor i statsvitenskap ved Harvard University og professor i filosofi og jus ved Jawaharlal Nehru University. Han har også hatt vært rådgiver for den indiske regjeringen og medlem av en rekke offentlige, indiske kommisjoner. Pratab Bahnu Mehna er en aktiv skribent blant annet for Indian Express.