Holbergprisvinneren møter Jo Strømgren

Erling S. Sandmo, Natalie Zemon Daivs og Jo Strømgren. Foto: Holbergprisen.

Historieforsker Natalie Zemon Davis diskuterte forholdet mellom kunst og vitenskap med koreograf Jo Strømgren når hun kom til Bergen for å motta Holbergprisen, juni 2010.

Lytt til samtalen (mp3)
 

Festspillene i Bergen og Holbergprisen har gått sammen om å arrangere et møte mellom Strømgren og Davis i Logen tirsdag 8. juni kl. 16.00. Samtalen ledes av Erling Sandmo. Produksjonene til Jo Strømgren og forskningen til Holbergprisvinneren, Natalie Zemon Davis,viser hvor sterke berøringspunkt det er mellom forskning og kunst. 

Nytt blikk på virkeligheten
Årets festspillproduksjon fra Strømgren ”Eksperimentet” har mange historiske referanser og utforsker forholdet mellom individets frihet og politiske systemer. Davis er professor i historie og professor i middelalderstudier ved Universitetet i Toronto. Hennes forskning løfter ofte frem konkrete hendelser og "hverdagsmenneskenes" enkeltskjebner fra historien. Den siste boken hennes ”Trickster Travels: A Sixteenth Century Muslim Between Worlds ” er også utgangspunkt for et teaterstykke som er under skriving i Canada i disse dager.

- Vitenskapen og kunsten er redskaper til å gi oss bedre forståelse av eller en rikere opplevelse av den virkeligheten som omgir oss, sier styreleder for Holbergprisen Jan Fridthjof Bernt, som er svært glad for å starte et samarbeid med Festspillene i Bergen.

Verdifullt
Festspilldirektør Per Boye Hansen sammenligner ofte kunst med forskning siden begge felt har som mål å utvide perspektiv og skape refleksjon. Han synes samarbeidet med Holbergs internasjonale minnepris er svært verdifullt.

- Davis er en spennende forsker med mange flotte historier og stor formidlingsevne. Jeg ser frem til å høre henne i dialog med Jo Strømgren, som gjennom mange produksjoner har utfordret etablerte forestillinger og satt viktige spørsmål på dagsorden, sier Boye Hansen.

Holbergs Internasjonale minnespris er på 4,5 millioner kroner. Prisoverekkelsen er i år lagt til 9. juni, på Festspillenes avslutningsdag.