Hvorfor bør du søke deltakelse i Holbergprisen i skolen med dine elever? Holbergprisen i skolen fungerer som brobygger mellom videregående- og høyere utdanning. Gjennom å utforme sitt eget forskningsprosjekt blir elevene nysgjerrige, bedre på å lære og ikke minst: studieforberedt.
Deltakelse i vårt program har en rekke fordeler for deg og elevene dine. Sammen skaper vi:
- Engasjement og nysgjerrighet
- Demokratiske borgere
- Studieforberedte elever
- Faglig utvikling for lærerne
- Samarbeid mellom forskere og skoler
Dessuten er det gratis å delta.
Engasjement
Å la elevene forske lar elevens nysgjerrighet være styrende for tema og retning. Dette kan stimulere til engasjement og gir elevene eierskap til prosjektet. Elever skal, i mange tilfeller, snart bli studenter, og det er avgjørende for å virkelig lykkes med studier på høyere nivå at man er spørsmålsdrevet, snarere enn måloppnåelsesfokusert.
Elevene forteller om et stort spekter av motivasjon i utvelgelsen av sine prosjekt. Både det at man vil vite mer om noe, og at man ikke forstår noe av en sak, kan være motiverende:
– «Da ble det snakk om snøkrabbesaken. Jeg googlet den. Jeg leste en nyhetsartikkel på NRK. Og forsto egentlig ingenting», sier Live Strømshoved om hvorfor hun valgte å undersøke snøkrabbesaken i et folkerettsperspektiv (2022).
Fagfornyelsen: Læring, fordypning og demokrati
«Å lære å lære» er et av de overordnede prinsippene i fagfornyelsen, og elever lærer å lære, blant annet, ved å ta en aktiv rolle i egen læring og utvikling. Deltakelse i Holbergprisen i skolen gir gode muligheter for dette.
Samtidig får elevene muligheten til å påvirke sin egen hverdag. Dette forbereder dem på fremtiden som demokratiske borgere med medbestemmelsesrett. Et velfungerende demokrati er dessuten avhengig av borgere som kan vurdere informasjon, sette seg inn i saker og undersøke videre der de er usikre.
– “Samfunnsvitenskaplig og humanistisk forskning i skolen er viktig fordi elevene lærer om demokrati og medborgerskap. Det dreier seg om at de kan ha en stemme i samfunnet, og da tenker vi at ved å lære om samfunnet så kan du også bli en god deltaker i et demokrati.” Dette sier lærerprisvinner fra 2019, Sverre Bjørnstad.
Som overordnet del av fagfornyelsen peker på er danning og utdanning to sider av samme mynt. Danning oppstår når elevene arbeider på egen hånd, sammen med andre, og ikke minst, – når de opplever at det ikke alltid finnes enkle svar. Dybdekunnskap gir ydmykhet og nysgjerrighet. Samtidig får elevene utfordret seg selv der de er. Deltakelsen gir deg som lærer nye muligheter for å tilpasse undervisningen til den enkelte elev.
Faglig utvikling og påfyll
Det er ikke bare elevene som får muligheten til å utvikle seg ved deltakelse i Holbergprisen i skolen. Årlig arrangerer vi også lærerseminaret, en to dagers samling med representanter fra alle deltakerskolene. Opp til to representanter fra hver deltakerskole samles i Bergen til et program som gir faglig påfyll fra dyktige forskere, og muligheter for diskusjon og refleksjon lærere imellom. Lærerseminaret markerer oppstarten for årets program.
Lærerne som har vært med forteller at deltakelsen har gitt dem inspirasjon og muligheter til å tenke nytt om organiseringen av undervisningen, og løst opp i satte klasseromsstrukturer.
Les for eksempel hvordan lærerprisvinner i 2019 opplevde arbeidet med forskningsprosjektene her.
Studieforberedt
Sist, men ikke minst: Deltakelse i Holbergprisen i skolen bidrar til å gjøre elevene studieforberedt. Hva ligger i å være studieforberedt? Fra universitetene vet vi at det som etterlyses er kunnskap om kildeføring og kildesøk, evne til selvstendig arbeid og utholdenhet i arbeid med komplekse tekster, samt øvelse i fremstille sine tanker i tekst. Som lærerprisvinner i 2023 Anne Brit Ingholm, skolebibliotekar ved Mailand skole pekte på i sin rapport, kan det være et misforhold mellom hva lærerne tror elevene kan, og hva de faktisk kan:
– [Elevene] opplevde at lærerne tok for gitt at de allerede kunne vurdere kilder, og at dette var noe de hadde lært på ungdomsskolen, selv om dette altså ikke stemte med elevenes egen oppfatning. Det var derfor lite praktisk opplæring i kildekritikk i timene [. . .].
Les hele rapporten her.
Deltakelse i Holbergprisen i skolen kan være den broen elevene dine trenger for å mestre overgangen fra videregående til høyere utdanning.
Sist endret:
Publisert:
Fakta om konkurransen
Om Holbergprisen i skolen
Elever fra 20 videregående skoler på ulike trinn deltar i Holbergprisen i skolen hvert år. De tre beste elevprosjektene blir premiert med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr.
Foruten pengepremier, blir finalistene også invitert som æresgjester til de andre arrangementene under Holberguken.
Finalistene blir kunngjort i midten av mai og prisutdelingsseremonien finner sted under Holberguken i begynnelsen av juni hvert år.
Fagjuryen 2022/2023
Jørn Ljunggren (juryleder), forsker, Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, OsloMet
Hallvard Andre Kjelen, førsteamanuensis, Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur, Nord universitet.
Elise Farstad Djupedal, stipendiat i pedagogikk, Institutt for lærerutdanning, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.
Tale Birkeland Engebretsen, lektor i norsk, historie og tysk; fagutvikler i norsk og leder for Skrivesenteret ved Porsgrunn videregående skole.
Stine Helena Bang Svendsen, førsteamanuensis i pedagogikk ved institutt for lærerutdanning, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.