Holbergdebatten

Holbergdebatten 2023 vil ta for seg spørsmålet om hvordan bevisstheten oppstår, og om den kun finnes i hjernen.
Holbergdebatten 2023 vil ta for seg spørsmålet om hvordan bevisstheten oppstår, og om den kun finnes i hjernen.

Holbergdebatten er et årlig arrangement i regi av Holbergprisen. Debatten er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å finne svar på sentrale samfunnsspørsmål.

Holbergdebatten ble arrangert første gang i 2016 og har siden da blitt avholdt årlig, på den første lørdagen i desember. Ludvig Holbergs fødselsdag var 3. desember, og debatten er ment å være en markering av hans opplysningstanke. Formålet er også å sette sentrale samfunnsspørsmål under debatt og å synliggjøre relevansen av de fagfelt Holbergprisen omfatter: humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Holbergdebatten henvender seg derfor både til universitetsmiljøene og til allmennheten for øvrig, og vi legger vekt på å invitere kjente samfunnsdebattanter, både med bakgrunn fra akademia og fra andre områder.

På denne måten håper Holbergprisen å bidra til å sette agenda i samfunnsdebatten. Vi ønsker også å fokusere på spørsmål som har både nasjonal og internasjonal relevans, samt å inkludere debattanter som kompletterer dem som oftest kommer til orde i mediene. Dessuten ønsker vi å invitere publikum til å stille spørsmål – både tilhørerne i salen og dem som ser arrangementet via direktestrømming.

Arrangementet finner normalt sted i Universitetsaulaen i Bergen, og det er gratis inngang. Siden debattene er populære og fort kan trekke fulle hus, kan vi ikke garantere plass. Det er derfor lurt å være tidlig ute på arrangementsdagen.

Alle debattene direktestrømmes, og de blir tilgjengelige på Youtube, Soundcloud og våre nettsider i ettertid.

Holbergdebattens arbeidsgruppe

Holbergprisens styre har nedsatt en rådgivende arbeidsgruppe for Holbergdebatten. Denne arbeidsgruppen bistår sekretariatet i arbeidet med å finne gode temaer og innledere. Følgende gruppe virker fra september 2022 og bistår med planleggingen av Holbergdebattene 2023 – 2025:

  • Jan Grue, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.
  • Niels Nagelhus Schia, seniorforsker, Norsk Utenrikspolitisk Institutt; leder av NUPIs forskningssenter for digitalisering og cybersikkerhet.
  • Gisle Selnes, professor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen.
  • Mariel Cristina Støen, professor ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo.

Holbergdebattene