Hvordan kan vi legge til rette for “sivilisert konflikt” i et multikulturelt samfunn som er preget av ulike verdensbilder og terskler for akseptable ytringer?
Den første Holbergdebatten vil ta opp viktige dilemmaer knyttet til ytringsfrihet og informasjonsutveksling i en digital tidsalder. Holbergprisen har invitert professor Timothy Garton Ash til Bergen. Han beskrives som en av de store politiske skribenter i vår tid og vil bli intervjuet av Anine Kierulf om hovedtemaene i sin bok fra 2016: Free Speech: Ten Principles for a Connected World.
Etter innledende innlegg vil Garton Ash møte Jostein Gripsrud og Kari Steen-Johnsen i en paneldiskusjon om ytringsfrihet, informasjonskontroll og tilrettelegging for “sivilisert konflikt” i et multikulturelt samfunn.
Holbergdebatten er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å finne svar på sentrale samfunnsspørsmål. Debatten arrangeres årlig på Holbergs fødselsdag, 3. desember, og for første gang i 2016.
Bidragsytere:
Timothy Garton Ash
Timothy Garton Ash er professor i European Studies og direktør ved European Studies Centre ved St. Antony’s College, University of Oxford. Han har forsket mye på europeisk historie og på utfordringer ved å kombinere frihet og mangfold, særlig knyttet til ytringsfrihet, og utgav boken Free Speech: Ten Principles for a Connected World i 2016. Garton Ash er en aktiv politisk skribent, blant annet i The Guardian og New York Review of Books og driver nettstedet freespeechdebate.com som en del av et forskningsprosjekt om ytringsfrihet, ved the University of Oxford.
Jostein Gripsrud
Jostein Gripsrud er professor i informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har vært leder for Allmennkringkastingsrådet (1996-99), spaltist i Dagens Næringsliv (1998-2011) og var første ansvarlige redaktør for det ytringsfrihetsrelaterte nettmagasinet Vox Publica (2006-2008).
Kari Steen-Johnsen
Kari Steen-Johnsen er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning og deltar i prosjektet “Status for ytringsfriheten i Norge (2015-2017)”, som er en videreføring av prosjektet “Status for ytringsfriheten i Norge (2013-2014)”. Det nye prosjektet har temaet “Offentlighetens grenser – ytringsfrihet, religion og politikk”.
Anine Kierulf
Anine Kierulf er postdoktor ved Senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo. Hun arbeider mest med konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet og har fått flere priser for sitt engasjement i disse spørsmålene.