Holbergprisen

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris innenfor fagfeltene samfunnsfag, humaniora, juss og teologi. Prisen deles ut årlig og har en verdi på 6 000 000 kr. Prisen er oppkalt etter vitenskapsmannen og forfatteren Ludvig Holberg, som bidro til å bringe opplysningstiden til Norden.

Om Holbergprisen

Holbergprisen tildeles som en anerkjennelse av banebrytende forskning innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss eller teologi. Prisvinneren skal på avgjørende måte ha påvirket internasjonal forskning, for eksempel ved utvikling av teori og metode. Prisen gis enten innenfor ett av prisens fagområder eller for tverrfaglig forskning, og den skal bidra til å heve disse fagområdenes status i samfunnet.  

Vitenskaplig ansatte ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner kan nominere kandidater til Holbergprisen. Nominasjonsfristen er 15. juni hvert år.

Utvelgelse av prisvinnere

Det er Holbergkomitéen som står for den faglige vurderingen av kandidater til Holbergprisen. Komitéen velger først ut en kortliste basert på de innkomne nominasjonene. Det blir deretter hentet inn uavhengige vurderinger av aktuelle kandidater, som danner grunnlaget for Holbergkomiteens videre arbeid. Les mer om Holbergkomitéens arbeid her.

Styret i Holbergprisen foretar den formelle pristildelingen etter innstilling fra Holbergprisens akademiske komité. 

Prisvinnerne kunngjøres i mars, og den høytidelige prisutdelingen finner sted under Holberguken, som arrangeres i Bergen i begynnelsen av juni hvert år.​

Les mer om