Kriser og uforutsette hendelser kommer allerede hyppigere enn før, og slik vil det etter alt å dømme fortsette. Men er vi klare? Og hva skjer når akuttfasen er over? Hvordan kan vi håndtere tiden etter en krise?
Kriser og kriseberedskap har de siste årene kommet inn i vår hverdagsbevissthet på en måte som viser til tiden vi lever i. Krisene kommer tettere enn før, og utviklingen vil etter alt å dømme fortsette. Både klimaendringer og en mer polarisert verden bidrar til det.
Dette er også noe som interesserer unge forskere. Vinner av Holbergprisen i skolen 2023, Oskar Hellesø-Knutsen, skrev om nettopp kvikkleireskredet som rammet hans eget lokalsamfunn, Gjerdrum, i 2020. Han fant at katastrofen førte til sterkere samhold, men etterhvert også konflikter. Også masterstudent Jeffrey Meijer har skrevet om Gjerdrum ettersom håndteringen av denne krisen har blitt sett som forbilledlig. Det er de som er unge i dag som kommer til å måtte håndtere fremtidens kriser. Hva kan vi lære og hvordan skal vi håndtere fremtidens kriser, – også når det kanskje smeller flere steder på en gang? For dem som er rammet er krisen kanskje heller ikke over når den akutte fasen er over. Hvordan håndterer vi tiden etterpå?
Med oss for å belyse dette temaet har vi både ferske og erfarne eksperter på temaet; Oskar Hellesø-Knutsen, Jeffrey Meijer, Lise H. Rykkja, og Ivar H. Lunde.
Samtalen vil bli ledet av Oda Tvedt, rådgiver for Holbergprisen i skolen.