
Årets finalistprosjekter er skrevet av elever ved Drammen vgs., Valler vgs. og Ålesund vgs.
Drammen videregående skole
I prosjektet «Deltakelse i fritidsaktiviteter» undersøker Linnéa Sofie Hermansen-Lind ved Drammen videregående skole deltakelsen i fritidsaktiviteter blant elever på 5-7. trinn i en bydel med levekårsutfordringer.

Prosjektet tar utgangspunkt i at stadig færre barn og unge deltar i fritidsaktiviteter, og forskeren undersøker hvilke barrierer som påvirker denne deltakelsen. Forskning viser at deltakelse i fritidsaktiviteter har positive effekter på både fysisk og mental helse, samt på psykososial utvikling.
Juryen berømmer eleven for å ha tatt opp et viktig og aktuelt tema i prosjektet sitt og for å vise betydningen fritidsaktiviteter kan ha for unge liv.
Valler videregående skole
I prosjektet «Men du ser ikke syk ut» har Vilde Seip Frydenlund ved Valler videregående skole forsket på hvordan ME-pasienter opplever møtet med helsevesenet.

I dette prosjektet gjennomfører eleven intervjuer med flere ME-pasienter og undersøker hvordan de opplever møtet med helsevesenet. Tidligere forskning på denne pasientgruppen viser at de ofte møtes med mistro og stigma, og forskeren forholder seg aktivt til denne forskningen i arbeidet sitt.
Juryen kaller dette et modig prosjekt, hvor forskeren tar utgangspunkt i egne erfaringer, og samtidig viser at hennes og andres erfaringer ikke eksisterer i et vakuum.
Ålesund videregående skole
Viljar Bell, Rakel Rasmussen Folkestad, Nyan Linn Kyaw-Thwin, Finn Lehmann og Linnea Aleksandra Ytterland ved Ålesund videregående skole står bak prosjektet «Hva er det beste starttidspunktet på skolen for elevers søvnlengde?»

I dette prosjektet tar Ålesund-elevene for seg problemet at ungdommen trenger mer søvn enn de får når skoledagen er lagt opp slik som den er på de fleste skoler i dag. Gjennom egen forskning bekrefter elevene resultater fra tidligere forskning på feltet, som viser at det har en positiv effekt på unges søvnmengde å utsette skoledagen med 30-60 minutter.
Juryen sier prosjektet tydelig viser ungdommens interesse for hva søvn betyr for læringen deres, og at undersøkelsen klarer å synliggjøre elevenes perspektiv.
Om Holbergprisen i skolens fagjury
Åsta Dyrnes Nordø Juryleder, Førsteamanuensis, Institutt for politikk og forvaltning, UiB
Tale Birkeland Engebretsen
Lektor i norsk, historie og tysk. Fagutvikler i norsk og leder for Skrivesenteret, Porsgrunn vgs.
Elise Farstad Djupedal
Stipendiat i pedagogikk, Institutt for lærerutdanning, NTNU
Hallvard Andre Kjelen
Professor, Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur, Nord universitet
Uzair Ahmed
Postdoktor, C-REX, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO
Om Holbergprisen i skolen

Elever fra videregående skoler over hele landet deltar hvert år i Holbergprisen i skolen med selvvalgte forskningsprosjekter innen humaniora og samfunnsfagene. De tre beste elevprosjektene blir premierte med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr.
Finalistene blir kunngjort i midten av mai og prisudelingsseremonien finner sted under Holberguken, som arrangeres i begynnelsen av juni hvert år.