
Årets finalistprosjekter er skrevet av elever ved Drammen, Valler og Ålesund videregående skole. Årets lærerpris går til to lærere ved Lillestrøm videregående skole.
Selvstendige prosjekter med tydelige elevstemmer
Flere av årets elevprosjekter undersøker tematikker som tilhørighet og identitet, helse, politikk, litteratur og ulike sosiale utfordringer. Utover de tre finalistbidragene har fagjuryen mottatt prosjekter om alt fra skolenedleggelser til oppdragelsesmetoder i et middelalderepos.
“Jeg er imponert over selvstendigheten elevene fremviser i alt fra valg av tema til forskningsmetoder og refleksjoner de gjør seg rundt styrker og svakheter ved egen forskning,” sier juryleder Åsta Dyrnes Nordø. Sammen med resten av juryen har hun satt særlig stor pris på å lese flere prosjekter hvor elevstemmene kommer tydelig frem, og hvor interessene deres er synlige.
De tre finalistprosjektene kan alle sies å undersøke temaer og utfordringer som angår og er av stor interesse for mange unge i dag, som tilhørighet og integrering, spørsmål knyttet til helse og sammenheng mellom søvn og læring på skolen. Her presenteres finalistene i alfabetisk rekkefølge etter navn på skole.
Drammen videregående skole
I prosjektet «Deltakelse i fritidsaktiviteter» undersøker Linnéa Sofie Hermansen-Lind ved Drammen videregående skole deltakelsen i fritidsaktiviteter blant elever på 5-7. trinn i en bydel med levekårsutfordringer.

Prosjektet tar utgangspunkt i at stadig færre barn og unge deltar i fritidsaktiviteter, og forskeren undersøker hvilke barrierer som påvirker denne deltakelsen. Forskning viser at deltakelse i fritidsaktiviteter har positive effekter på både fysisk og mental helse, samt på psykososial utvikling.
Juryen berømmer eleven for å ha tatt opp et viktig og aktuelt tema i prosjektet sitt og for å vise betydningen fritidsaktiviteter kan ha for unge liv.
Valler videregående skole
I prosjektet «Men du ser ikke syk ut» har Vilde Seip Frydenlund ved Valler videregående skole forsket på hvordan ME-pasienter opplever møtet med helsevesenet.

I dette prosjektet gjennomfører eleven intervjuer med flere ME-pasienter og undersøker hvordan de opplever møtet med helsevesenet. Tidligere forskning på denne pasientgruppen viser at de ofte møtes med mistro og stigma, og forskeren forholder seg aktivt til denne forskningen i arbeidet sitt.
Juryen kaller dette et modig prosjekt, hvor forskeren tar utgangspunkt i egne erfaringer, og samtidig viser at hennes og andres erfaringer ikke eksisterer i et vakuum.
Ålesund videregående skole
Viljar Bell, Rakel Rasmussen Folkestad, Nyan Linn Kyaw-Thwin, Finn Lehmann og Linnea Aleksandra Ytterland ved Ålesund videregående skole står bak prosjektet «Hva er det beste starttidspunktet på skolen for elevers søvnlengde?»

I dette prosjektet tar Ålesund-elevene for seg problemet at ungdommen trenger mer søvn enn de får når skoledagen er lagt opp slik som den er på de fleste skoler i dag. Gjennom egen forskning bekrefter elevene resultater fra tidligere forskning på feltet, som viser at det har en positiv effekt på unges søvnmengde å utsette skoledagen med 30-60 minutter.
Juryen sier prosjektet tydelig viser ungdommens interesse for hva søvn betyr for læringen deres, og at undersøkelsen klarer å synliggjøre elevenes perspektiv.
Lærerprisen for rapport om samarbeid med forskerkontakten
Ingrid Krogh Nøstdal og Øyvind Skaarer ved Lillestrøm videregående skole
tildeles årets lærerpris for sin rapport «Forskerkontakten som ‘rettleiar og brubyggjar’».

I sin rapport har Nøstdal og Skaarer tatt for seg samarbeidet med forskerkontakten sin, som er en sentral del av enhver skoles deltakelse i Holbergprisen i skolen. Det er ønskelig at forskerkontakten skal fungere som en veileder for elevene og også som en brobygger mellom den videregående skolen og høyere utdanning. I rapporten har lærerne sett nærmere på hvordan forskerkontakt-ressursen best kan komme både elever og lærere til gode, sett i lys av rollen vedkommende er tiltenkt.
Juryen gir forfatterne honnør for at de har vært fokusert på å ta lærdom av sitt eget samarbeid med forskerkontakten, med sikte på å dele erfaringene sine med andre.
Prisutdeling i Bergen 5. juni
Hvilke plasseringer de ulike elevfinalistene får, blir først kjent under prisutdelingsseremonien på Bergen katedralskole torsdag 5. juni. Der vil kunnskapsministeren lese opp juryens begrunnelser og kunngjøre hvem som mottar første-, andre- og tredjepris i konkurransen. Holbergprisvinner Gayatri Chakravorty Spivak vil dele ut diplomer til elevene og lærerprisvinnerne.
I tillegg til prisutdelingen, vil både elever og lærere delta på flere arrangement i løpet av Holberguken. Hvordan Holberguken ser ut for alle tilknyttet Holbergprisen i skolen, kan du lese mer om her.
Vi gratulerer!
Sist endret:
Publisert:
Relatert innhold

Prisutdeling for Holbergprisen i skolen 2025
Prisutdeling til ære for vinnerne av Holbergprisen i skolen 2025 og vinneren av lærerprisen.

Holberguken for Holbergprisen i skolen
Vinnerne av elevprisene og lærerprisen i Holbergprisen i skolen deltar på en rekke arrangement under Holberguken. Under finner dere en oversikt over disse.