Er du lærer i et humanistisk eller samfunnsvitenskapelig fag på videregående skole? Ønsker du å la elevene dine delta i en nasjonal forskningskonkurranse hvor de får utforme sine egne forskningsprosjekt? Søk Holbergprisen i skolen før 1. oktober.
La nysgjerrigheten styre
Holbergprisen i skolen er tilknyttet Holbergprisen, som årlig tildeles for fremragende vitenskapelig arbeid innenfor fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Klasser og elever som deltar i Holbergprisen i skolen skal derfor arbeide med prosjekter innenfor disse fagområdene – kort sagt humanistiske og samfunnsvitenskapelige skolefag.
Forskningskonkurransens overordnede formål er å bygge bro mellom videregående og høyere utdanning. Ved å delta her, får videregåendeelever en unik anledning til å dykkere dypere ned i et tema som interesserer dem, og la sin egen nysgjerrighet være styrende for arbeidet med dette. Vi ser at erfaringer med slikt langsiktig, selvstendig og ikke minst spørsmålsstyrt arbeid kan komme svært godt med dersom elevene velger å gå videre med høyere utdanning.
Elevenes tydelige stemme
Innenfor de faglige rammene til konkurransen, er mulighetene mange. Vi i Holbergprisen i skolen har et sterkt ønske om at elevene som deltar, skal gjøres bevisste på forskningen som gjøres innenfor fagområdene vi dekker, og at de selv skal få øynene opp for at temaene som interesserer dem, også er interessante fra et akademisk perspektiv. Forskningsprosjekt som springer ut fra elevenes egne interesser, og hvor stemmene deres trer tydelig frem, skaper særlig stor begeistring hos vår fagjury, som avgjør hvem som kommer på første-, andre- og tredjeplass i konkurransen. Disse finalistene premieres med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr.
Under kan dere se et intervju med førsteprisvinneren i Holbergprisen i skolen 2024, Erika Lind-Larsen. Hun lot sin interesse for tegneserier være styrende for valg av tema for prosjektet sitt, «Lost in Translation?»:
En anerkjennelse av læreren
Vår fagjury velger også ut vinneren av lærerprisen, en anerkjennelse av lærerens viktige rolle som sentral faglig ressurs og inspirasjonskilde i arbeidet med å introdusere forskning for sine elever. Prisvinneren velges på bakgrunn av en rapport hvor læreren redegjør for hvordan prosjektet er blitt gjennomført og hvilke erfaringer prosjektarbeidet har gitt både lærere og elever ved skolen. Prisen består av en pengegave på 20 000 kr.
Årets lærerprisvinner, Mirjam Væring-Skogrand ved Kristen videregående skole Trøndelag, mottok prisen for sin rapport «Motstandskraft». I videoen under kan du høre henne fortelle om sine erfaringer med arbeidet med Holbergprisen i skolen:
Vil du søke?
Dersom du ønsker å delta og sitter klar med en idé til et opplegg for elevene dine, finner du søknadsskjemaet her:
Det er en styrke for søknaden om en hel eller flere klasser deltar, så lenge antall elever ikke overskrider 90. Vi ønsker at minimum to lærere eller faglige ressurser ved skolen er involvert i prosjektet. Det er vår erfaring at skoler som deltar med flere klasser har stort utbytte av det interne samarbeidet på skolen.
Kort tid etter søknadsfristen 1. oktober, velger Holbergprisen i skolens fagjury ut 20 deltagerskoler. Juryen er særlig opptatt av hva søknadene sier om motivasjonen for å delta og om hvilken plan man har for å gjennomføre prosjektet. Det vil også bli tatt hensyn til geografisk spredning i utvelgelsen. Les mer om hva juryen ser etter her.
Alle som søker vil få tilbakemelding innen to uker etter søknadsfristen.
Etter søknadsfristen
Om din skole blir valgt ut til å delta, inviteres to personer tilknyttet prosjektet ved skolen til lærerseminaret i Bergen tidlig i november. Vi dekker alle utgifter. Dette seminaret representerer oppstarten for Holbergprisen i skolen og skal gi deltakerne faglig påfyll og inspirasjon før de går i gang med arbeidet med sine elever. Her kan du lese om fjorårets lærerseminar, hvor temaet var “Forskning på kontroversielle tema”: Lærerseminaret 2023
I ukene og månedene som følger seminaret, vil skolen din først få besøk fra Holbergprisen i skolen, og kort tid etter dette vil en eller flere forskerkontakter avlegge sitt første besøk hos dere. Forskerkontaktene rekrutteres fra universitet og høyskoler over hele landet, og vil møte elevene dine for veiledning og oppfølging flere ganger i løpet av forskningsprosessen. Holbergprisen i skolen dekker alle utgifter i forbindelse med besøk og oppfølging.
De tre elevfinalistene og lærerprisvinneren i Holbergprisen skolen blir invitert til den tradisjonelle Holberguken i Bergen i juni, der de blir hedret sammen med mottagerne av Holbergprisen og Nils Klim-prisen.
Deltakelse i Holbergprisen i skolen kan være den broen elevene dine trenger for å mestre overgangen fra videregående til høyere utdanning. Velkommen som søker!
Sist endret:
Publisert: