Nils Klim-komitéen består av anerkjente forskere innenfor Nils Klim-prisens fagområder, en fra hvert av de nordiske landene. Fagkomitéen er utnevnt av Holbergprisens styre og har ansvar for å utarbeide innstillingen som danner grunnlaget for valget av prisvinner.
Nils Klim-komitéen
Ástráður Eysteinsson
Komitéleder, Professor of Comparative Literature
University of Iceland
Susanna Paasonen
Professor of Media Studies, Department of Media Studies
University of Turku
Hanne Warming
Professor i sosiologi og barndomsforskning
Roskilde Universitet
Xavier Groussot (i permisjon)
Professor i EU-rett
Lunds universitet
Andreas Føllesdal (i permisjon)
Professor i politisk filsosofi, Institutt for offentlig rett
Universietet i Oslo
Michael Stausberg (vara 2024/2025)
Professor i religionsvitenskap, Institutt for arkeologi, historie, kultur of religionsvitenskap
Universitetet i Bergen
Sara Stendahl (vara 2024/2025)
Professor i offentlig rett, Handelshögskolan
Göteborgs universitet
Komitéens arbeid
Nils Klim-komitéen har ansvaret for å vurdere nominasjonene til Nils Klim-prisen og utarbeide en innstilling til Holbergstyret. Nils Klim-komitéen leverer sin innstilling kort tid etter nyttår. Denne innstillingen danner grunnlaget for Holbergstyrets valg av prisvinner. Dette skjer normalt på et styremøte som holdes kort tid etter at fagkomitéen har fattet sin beslutning.
Representanter fra Holbergprisens sekretariat er ofte også til stede i forbindelse med Nils Klim-komitéens møter, men deltar ikke i diskusjonene eller i prosessen knyttet til valg av prisvinner.
Utvelgelse av Nils Klim-komitéen
Det er Holbergprisens styre som velger inn nye komitémedlemmer. Komitémedlemmene sitter i perioder på 3 år, med mulighet for gjenvalg en periode. Holbergprisens sekretariat kontakter vitenskapsakademier og ledende forskningsinstitusjoner internasjonalt for å få inn forslag til aktuelle komitémedlemmer.
Komitéen består av internasjonalt anerkjente forskere innenfor prisens fagområder. I tillegg til faglige kvalifikasjoner vektlegges også geografisk og faglig spredning ved valg av nye medlemmer til komitéen. Normalt vil komitéen ha et medlem fra hvert av de nordiske landene.