Stavanger katedralskole

Førsteprisvinnere av Holbergprisen i skolen 2007. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Erlend Stene, Elise Waldenstrøm, Birgitte Kongsgård og Andreas Thorsdalen Tveit fra klasse VK2 Stavanger Katedralskole er vinnerne av Holbergprisen i skolen i 2007 med prosjektet «Lykkejegerne: Vi er rike – men lykkelige? Hva er lykke?».

Med disse spørsmålene innleder elevene sin forskningsrapport. Elevene bor i Stavanger, Norges rikeste by, og i et av verdens rikeste land. Men er de verdens lykkeligste ungdommer av den grunn?

Elevene har utforsket hvordan ulike sosiale, kulturelle og økonomiske bakgrunner påvirker unges tilnærming til lykke, og sammenlignet resultatene fra Stavanger med ungdom fra andre land. Elevene tok kontakt med palestinske ungdommer fra en libanesisk flyktningleir og gjennomførte en spørreskjemakartlegging. Til tross for åpenbare forskjeller med hensyn til livsbetingelser og økonomiske forhold, viser studien små forskjeller i forhold til en generell lykkefølelse. Det fremkommer imidlertid en del interessante forskjeller i hva lykke innebærer. For eksempel er familien langt viktigere for lykkefølelsen blant palestinske ungdommer enn det som er tilfellet blant norske ungdommer.

 Fagjuryens uttalelse:

Elevene har levert et forskningsarbeid det står respekt av! Lykke er i utgangspunktet et lite håndterbart begrep, som det ikke uten videre er lett å forske på. Samtidig er det et fenomen som også i forskningskretser er blitt viet mye oppmerksomhet de siste årene. 1.pris-vinnerne plasserer seg således i et forskningsfelt som er i utvikling. De har på en overbevisende måte maktet å foreta en begrepsmessig analyse, og gjennomfører en komparativ studie som det er en fryd å lese.

Om forskningsprosjektet

Tittel:

Lykkejegerne: Vi er rike – men lykkelige? Hva er lykke?

Skrevet av:

Erlend Stene, Elise Waldenstrøm, Birgitte Kongsgård og Andreas Thorsdalen Tveit

År:

Skolefag:

Tema:

Om Holbergprisen i skolen

Tre jenter, tidligere deltakere i Holbergprisen i skolen på fagdagen. Rollup med logo i bakgrunn.

Elever fra videregående skoler over hele landet deltar hvert år i Holbergprisen i skolen med selvvalgte forskningsprosjekter innen humaniora og samfunnsfagene. De tre beste elevprosjektene blir premierte med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr.

Finalistene blir kunngjort i midten av mai og prisudelingsseremonien finner sted under Holberguken, som arrangeres i begynnelsen av juni hvert år.