Vennesla videregående skole vant førstepris i Holbergprisen i skolen 2012.
Hvordan ble familien min påvirket av industrialiseringen av skipsfarten på slutten av 1800-tallet? Dette var utgangspunktet for Malene Bues vinneroppgave «Min familie under den industrielle revolusjon». I oppgaven undersøker kaster hun lys over sentrale trekk ved industrialiseringen av skipsfarten gjennom historien om sine egne tippoldeforeldres liv. Primærkildene er også forskningsmessig sett jomfruelige: en samling brev som styrmannen Peder Bendix Olsen sendte til sin kone Henriette.
Fagjuryens uttalelse:
Dette er et solid og imponerende prosjekt som skiller seg ut. Motivasjonen for arbeidet er enkelt og elegant presentert.(…) Selve forskningsarbeidet har bestått i nærlesning, tolkning og kontekstualisering av tekstmaterialet. Nærlesningene som gjøres av brevene er sensitive for detaljer og stemninger – samtidig som de redegjør for de store og viktige trekkene i historien de utfolder med analytisk skarphet og i et godt språk (…) Forskningsetiske refleksjoner, et solid noteapparat og en imponerende litteraturliste bidrar også til å forsterke inntrykket av høy grad av fortrolighet med det akademiske håndverket. Alt i alt er dette et glimrende forskningsprosjekt som tilfører ny viten og nye perspektiver til sitt emne.
Om forskningsprosjektet
Tittel:
Skrevet av:
Malene Bue
År:
Metode:
Skolefag:
Om Holbergprisen i skolen
Elever fra videregående skoler over hele landet deltar hvert år i Holbergprisen i skolen med selvvalgte forskningsprosjekter innen humaniora og samfunnsfagene. De tre beste elevprosjektene blir premierte med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr.
Finalistene blir kunngjort i midten av mai og prisudelingsseremonien finner sted under Holberguken, som arrangeres i begynnelsen av juni hvert år.