Holbergdebatten 2018: "Politics and Affects: The Dynamics of Social Mobilization"

Publisert 01.10.2018
Dato/tid: 
lørdag, desember 1, 2018 - 15:00 til 17:30
Sted: 
Universitetsaulaen, Bergen, Muséplass 3
Praktisk informasjon: 
Debatten vil foregå på engelsk. Gratis inngang med fri stolplassering. Forhåndsregistering er ikke nødvendig. Etter innlegg og paneldebatt med hovedinnlederene vil det bli åpnet for spørsmål fra salen.
Den 1. desember møtes Achille Mbembe, Kathleen Cleaver og George Galloway i Universitetsaulaen i Bergen for å diskutere arven fra 1968 og hvordan politikk påvirkes av affekter.

Det er i år femti år siden det internasjonale 1968-opprøret, og Holbergprisen har invitert tre svært fremstående samfunnsaktører for å diskutere hva som har kjennetegnet sosiale bevegelser i Europa, Nord-Amerika og Afrika de siste fem tiårene.

Spesielt vil debatten handle om hvordan politikk preges av affekter – emosjoner og sterke sinnsbevegelser. Med den politiske polarisering vi ser i dag, er affekter i politikk en oppskrift på hat, vold og ødeleggelse, eller er fenomenet nødvendig for å oppnå endring? Undergraver affektene en rasjonell politisk diskusjon, eller er de en forutsetning for politisk engasjement? 

Debatten spør også om de moderne sosiale bevegelsene er effektive når det gjelder å adressere vår tids store samfunnsspørsmål, eller om det er det behov for andre former for aktivisme. I tillegg: Er politikk i dag ofte preget av at politikere er blitt forvaltere, heller enn ledere, og hvordan bør sosiale bevegelser i så fall møte denne påstanden?

Debatten arrangeres av Holbergprisen i samarbeid med Norsk PEN Avdeling Vestland. Vi er også takknemlige for støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Universitetet i Bergen.

For mer informasjon: Se våre engelske nettsider.

Deltagere

Achille Mbembe.pngAchille Mbembe er en kamerunsk historiker, filosof og politisk teoretiker. Han er professor ved University of the Witwatersrand i Johannesburg, og en svært prominent forsker innen afrikansk historie og politikk, særlig med hensyn til postkoloniale studier.

 

 

Kathleen Cleaver.pngKathleen Cleaver er professor ved Emory University School of Law i Atlanta, Georgia. Hun er kjent for sitt mangeårige arbeid med menneskerettigheter og rasediskriminering, både som forsker og aktivist, og hun var en av de mest sentrale skikkelsene i The Black Panther Party.

 

 

George Galloway.pngGeorge Galloway er en britisk politiker, forfatter og talk show-vert. Han var tidligere medlem av det britiske parlamentet og har siden 1970-tallet vært kjent som en aktivist med særlig fokus på krigsmotstand, Midt-Østen-konflikten, rasisme og klassemotsetninger.

 

 

Martine Dennis.pngMartine Dennis (moderator) er nyhetsanker for Al Jazeera English. Hun har en lang karriere som programvert og nyhetsanker bak seg i ulike radio- og fjernsynskanaler, og har blant annet jobbet mange år for BBC World News og Sky News, med særlig fokus på politikk og samfunnsutvikling i Afrika.